I detta åldersfixerade samhälle har alla koll på hur gammal någon är – och framförallt hur gammal personen ser ut att vara. Trots åldersfixeringen är det oundvikligt att bli äldre. Ingen ser ut som en rynkfri 20-åring resten av livet, om du inte väljer att ta till kosmetiska ingrepp. Det går inte heller att påverka genetiken. Men ingen vill se äldre ut än vad de känner sig, så här kommer lite tips på hur du faktiskt kan påverka det yttre åldrandet.

Skönhetstips som bromsar ålderstecknen

Även om det här är en skönhetsblogg mogna kvinnor läser, är inte alla tips ytliga. Faktum är att du kan styra 90 procent av hudens åldrande genom din livsstil. – Ta hand om huden. Få är födda med super-gener, så istället får bra hudvårdsrutiner bli nyckeln till ett yngre yttre. Rengör ansiktet med rengörings-lotion och mycket vatten, och använd aldrig uttorkande tvål. En peeling ett par gånger i veckan kickar igång blodcirkulationen och gör att hudens kollagen byggs upp på nytt. Ett uppstramande ansiktsserum gör dessutom underverk för hud som blivit lite slappare. – Sola smart. Uv-strålar skadar huden och gör att den åldras i förtid. Skydda därför hudens kollagen med solskyddsfaktor och undvik att ligga och pressa när solen står som högst. Här brukar många invända att skandinaver på grund av mörka vintrar behöver d-vitamin. Ett smartare sätt är dock att tillföra det på ett sätt som inte skadar huden – genom kost och kapslar.

Ha det vanligaste sminket lättillgängligt

– Ät dig yngre. Satsa på bra, ekologiska råvaror och mycket vatten. Socker ger beläggningar på cellerna, vilket gör att de får svårare att förnya sig. Med andra ord ger socker en slapp, gropig och rynkig hud. Våga ät nyttiga fetter som kokos-, raps- och olivolja. De smörjer kroppen inifrån och ut, så att du slipper torr hud. – Träna bort åldrandet. Musklerna börjar förtvina redan när vi fyllt 30. Så det bästa sättet att bromsa åldrandet är styrketräning. Dina nya muskler kommer fylla ut den förslappade huden. Dessutom hjälper muskler dig att parera balans, så att du inte bryter lårbenshalsen på grund av en isfläck. Om du inte vill lyfta vikter kan du ta promenader, dansa eller simma. Då håller blodcirkulationen igång och du motar åldrandet.

Sminktips för dig som vill se yngre ut

Här kommer några quickfixes för dig som vill hålla ditt utseende ungt: – Använd primer under sminket. Med den lägger sig din foundation över rynkorna, och inte i. – Använd en flytande foundation, eftersom en torr ofta framhäver rynkor. – Applicera din foundation med en mjuk borste. Undvik makeup-svampar som kan smula sig och då framhäver rynkor. – Undvik för mycket kajal och eyeliner. De drar tyvärr till sig oönskad uppmärksamhet till rynkorna runt ögonen.

– Fyll i ögonbrynen. Ögonbryn ramar in ditt ansikte och gör att du kan visa uttryck. Använd en bra brynskugga och forma naturliga ögonbryn. Undvik Edith Piaff-strecken. – Använd läppenna. Läpplinjen suddas ut när du åldras, vilket gör att läppstiftet smiter ut i de små fårorna runt munnen. Fånga läppstiftet med en läppenna i samma nyans. – Sminka halsen. Gör inte allt grundjobb med primer och foundation och hoppa halsen. Undvik en skarp foundation-linje och låt istället sminket övergå naturligt till din hud.

 

Tipsen som gör att du ser yngre ut

Din livsstil avgör inte bara hur ung du ser ut, utan också hur du känner dig. Med goda vanor som rätt hudvård, smart solning, balanserad kost och träning kan du lura bort många års åldrande. Att behålla ditt fräscha utseende upp i äldre dagar kan dock vara ett tidskrävande projekt. Om du inte vill låta utseendet bli ett heltidsjobb finns det genvägar, som tur är. Med sminktips som primer, flytande foundation, ifyllda ögonbryn och läppenna kommer du långt.